Жозе Мануел Барозо благодари на Бойко Борисов за подкрепата

Вярвам, че ще отдадете и на Жан-Клод Юнкер същото доверие, заявява в писмото си досегашният председател на ЕК

В края на моя десет годишен мандат като председател на Европейската комисия бих желал да Ви благодаря за подкрепата и приятелството в тези интензивни, но все пак успешни времена. Това заявява досегашният председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Дурао Барозо в благодарствен адрес до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Когато за първи път прекрачих прага на централата на Европейската Комисия през ноември 2004 г. бях напълно наясно колко отговорна е работата, но никога не съм могъл да предвидя какво ни предстои.

През последните десет години Европейският съюз премина през едни от най-големите си предизвикателства в историята: от нуждата да се сдобие с нов договор до това да се справи със световната финансова криза, включваща кризата на държавния дълг, както и да се справи със сложността на раждащия се нов световен ред.

Въпреки това, имаме успешно запазена Европа – обединена и отворена, и именно това я прави по-силна. Държахме се един с друг и се увеличихме успешно от 15 на 28 страни-членки. Изградихме нов начин на работа след Лисабонския договор. Успяхме да направим Съюза по-добре подготвен да се справя с предизвикателствата и използвахме възможностите, които глобализацията ни предостави. Въпреки оценките и въпреки предсказанията, които чувахме от много, чрез политическа воля и лидерство ние показахме изключителна издръжливост на Европейския съюз.

Издръжливост, особено по време на най-трудните моменти, която не би могла да бъде възможна без постоянната подкрепа, които много отдадоха на европейския проект, Европейската комисия като институция и на мен, като неин председател“, се казва в благодарствения адрес от Барозо.

Досегашният председател на Европейската комисия изразява надежда, че Бойко Борисов ще отдаде на неговия наследник и добър приятел Жан-Клод Юнкер същото ниво на доверие в следващите пет години. „Надявам се да продължим да поддържаме връзка за в бъдеще“, пише в послеслов на адреса си до Борисов Жозе Мануел Дурао Барозо.