Буфера Орешарски и машинистите на влака

Днес Орешарски призна, че бил буфер, призван да генерира стабилност

Отдавна не сме преживявали седмицата като изминалата. Може би от времената на банковата и политическа криза в края на 1996г. И кое е общото – разбира се отново на власт са социалистите. Популярна по света поговорка гласи: левите толкова обичат бедните, че винаги щом дойдат на власт увеличават техния брой.
У нас този анекдот е допълнен по следния начин: „Толкова се грижат за обикновените хора, че неизменно ги изпращат на опашка пред банките!“ Не за друго – да се социализират гражданите, да създадат контакти, може и някой любовен романс да се завихри по време на многочасовото чакане.
Ето какво имали предвид червените когато обещаваха че ще управляват с грижа за хората. То така с грижа към хората ще управлява и безцензурният Бареков, който за пореден път обърна палачинката, изправяйки се фронтално срещу банкера, който го създаде, който му даде в ръцете телевизия и партия. Но изпълнителят на Радка пиратка ще носи своята отговорност пред избирателите, които вярвам от втория път ще им дойде акъла в главата и няма да посегнат към неговата бюлетина.
Днес Орешарски призна, че бил буфер, призван да генерира стабилност, да изгради своеобразен мост между предишното и бъдещото правителство. Донякъде е прав – но не мисля, че това е била целта, това е изпълнението. Орешарски съумя толкова бързо да върне ГЕРБ и Борисов на власт,  колкото не са и предполагали бившите (а и бъдещи управляващи). Машинистите на влака, кукловодите зад импровизирания премиер по съвсем различен начин замислиха да се случи преходът след преврата, който осъществиха срещу Бойко.
Искаха опозицията да бъде дискредитирана по всякакъв начин, да бъде разбита отвътре чрез масовото купуване на депутати и лидери на местни структури. И това до момента, в който не бъде вкаран в употреба поредният генно-модифициран продукт на политическото инженерство – Бареков. Който трябваше да бъде ключът към следващата власт и буферът срещу Борисов и ГЕРБ.
Уви, с тъпотията и некадърността си Орешарски провали несъзнателно всички планове на своите господари. И се зае със задачата да връща на власт предишните доста по-рано от очакваното. Не съм фен на много от практиките през мандата на ГЕРБ, но тогава държавата бе стабилна. И колкото по-бързо се върне тази стабилност, толкова по-добре за всички нас.