Беновска свързала Орешарски с Портних

Премиерът Пламен Орешарски е звънял на грешен номер

 

Причината, премиерът да не успее да се свърже с кмета на Варна Иван Портних била, че Орешарски е звънял на грешен номер, за да координира с местната власт усилията си за справяне с извънредната ситуация в "Аспарухово".

Журналистката Илиана Беновска свързала Орешарски с Портних. Тя позвънила на министър-председателя, за да го попита защо не отговаря на позвъняванията на кмета, а премиерът обяснил, че звъни, но никой не му отговаря. След кратък разговор се оказало, че премиерът не набира актуален номер и Беновска дала номера на Портних. В крайна сметка Орешарски се чул с кмета и изпратил Цветлин Йовчев и Светлозар Лазаров във Варна, за да помогнат за справяне с критичната ситуация.

Припомняме, че късно снощи кметът на Варна Иван Портних заяви в ефира на bTV, че звъни на цялата държава за помощ, но отговор няма от никой.
Минути след това, на страницата на премиера Орешарски във Фейсбук се появи съобщение:
"Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове разпоредих спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. Очаква се до минути двамата да пристигнат във Варна. Следя ситуацията постоянно.
Към момента има потвърждение за три жертви – мъж, жена и дете и се издирват още пострадали.
Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него."


Размяната на реплики стана повод за множество коментари в медиите и социалните мрежи днес.
В тази връзка лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов призова "държавата и местната власт да замълчат, да се стегнат и да свършат необходимата работа, а след това да направят анализи и коментари".
Късно снощи чрез профила си във Фейсбук, той напомни на Орешарски, че в МВР има главен оперативен дежурен, който може да се свърже по всяко време на денонощието с всеки представител на институция, а ако не може – разполага с възможността незабавно да изпрати патрул от съответната регионална дирекция, за да открие и осъществи връзка с определения човек.

 

Последните новини за ситуацията в "Аспарухово" четете ТУК