Делян Добрев: С г-жа Йончева ще се видим в съда

Първото нещо, което ще направя, е да си потърся правата в съда, за да разберете, че вече не сме 9 септември 1944 година и не може безнаказано да заличавате неудобните

"Политиката никога не е била самоцел за мен, нито пък властта. Водил съм се винаги от правилото къде мога да бъда най-полезен за обществото. Направил съм редица предложения и промени в сектор "Енергетика", които бяха гласувани на 100% в пленарна зала. Това заяви Делян Добрев, народен представител на ПП ГЕРБ по време на дебатите за депозираната от него оставка.
По тях не сме спорели, защото всички бяха наясно, че тези промени спасяват енергетиката. Аз съм горд с това. Мое лично предложение е да се проведат проучвания за нефт и газ в дълбоко Черно море. Това стана с мой подпис като министър. Прекратихме неизгодния за държавата проект АЕЦ "Белене". Договорихме много изгодни условия за "Южен поток". По мое време за пръв път беше намалена цената на доставките на газ.

„Под достойнството ми е да занимавам Народното събрание и да отговарям на клеветите на Елена Йончева, и да губим ценно пленарно време“, каза народният представител  във връзка с изказване на депутата от БСП Славчо Велков, който го призова да застане като „млад мъж“ и да опровергае Елена Йончева.

Той се обърна към Славчо Велков с думите: „Вие се опитвате да внушните на Народното събрание и на българското общество, че тъй като не се обяснявам на г-жа Йончева, едва ли не признавам вина. Заявих многократно, че с г-жа Йончева ще се видим в съда не само за клевета, а и за набеждаване. В последните няколко дни се стигна до там“, каза Делян Добрев. Той изрази надежда това да се разкрие в прокуратурата и в съда.

„Антон Кутев се опита да внуши, че съм казвал нещо срещу Елена Йончева и че едва ли не се замерваме с компромати – това не е вярно. Не съм казвал една дума срещу Елена Йончева, просто защото няма нужда“. Това каза още Добрев в дебатите по оставката му.

От парламентарната трибуна Делян Добрев се обърна и към  Елена Йончева: “Г-жо Йончева, аз ще се запомня в политиката с всички тези постижения и искрената подкрепа, която получих в последните дни. Вие ще се запомните в политиката като мой палач и убиец в политиката. Без съд и присъда. Пита ли сте с какво ще се занимавам, след като напусна парламента? Първото нещо, което ще направя, е да си потърся правата в съда, за да разберете, че вече не сме 9 септември 1944 година и не може безнаказано да заличавате неудобните".

„Считам, че ролята ми в парламента и политиката е в правенето на политики. Срещу нито един от народните представители не съм казвал дума, за да ги оклеветя, защото това не е правилно“, заяви той. „Ако имате съмнения за морала и законосъобразността на някого, има си институции в тази държава“, коментира Делян Добрев. „Това, в което се превърна парламентът в последната една седмица- да се замерваме с кал и компромати, няма да ми липсва“, каза още той.