Борисов: Оставката на Добрев е достоен акт, това не значи, че приемаме вината

До този момент с президента Румен Радев имам прекрасен диалог

Оставката на Делян Добрев е достоен и морален акт, каза премиерът Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Евксиноград. „Отдавна думата „кум” няма значението, което е имала едно време”, подчерта той. Борисов допълни, че Делян Добрев му е казал, че ако не му приемат оставката, пак ще я подаде.

Всеки съди сам по себе си. За БСП управлението винаги е било власт и пари, Делян Добрев винаги е бил специалист в областта си. Реакцията на партията е разбираема, защото той е в партията от началото. Тук мисля, че е грешката на партията. Толкова ангажираната ми програма не ми позволи да се видя с тях“, заяви премиерът. „Тезата и БСП са правили така“ не е в наша полза. Всички знаем какви са БСП“, заключи Борисов.

„Това не значи, че приемаме вина. Дърпайки се от там, той трябва да докаже кое е клевета”, отбеляза Борисов. Моралното е кметът на Хасково Добри Делибанов да си подаде оставката и да се направят нови избори там, подчерта още премиерът. Преди седмица ГЕРБ оттегли доверието си от кмета на Хасково Добри Беливанов. Той обаче заяви, че няма намерение да подава оставка.

„Ние 2009 дойдохме и обещахме да няма роднини в бордовете, да няма партийни назначения. Защото имаме и другия пример. Финансовият министър. Той уволни жена си и тя седи вкъщи и киселее. И моята сестра, като всеки лекар искаше да стане принципал на една болница. Тя до ден днешен кълне Москов, но истинският виновник съм аз. Аз ги помолих да не я назначават. Моята дъщеря, ако я пратя в частна фирма, заминава фирмата“, каза още Борисов.

„До този момент с президента Румен Радев имам прекрасен диалог”, категоричен беше Борисов. „Той може да ме държи отговорен, ако мой министър или аз сме говорили по начин, който уронва неговия престиж и неговата институция. Парламентът има свой живот и всеки ден там е битка всеки глас е важен”, мотивира се министър-председателят.

„Над мен има парламент и тогава съм аз. Парламентът има свой живот и всеки ден е битка. Борба се води за всеки глас в този фрагментиран парламент“, каза още Борисов. Премиерът коментира и темата за така наречените беквокали. „Нима Елена Йончева не беше шеф на неговия пресцентър. Това не се дава на всеки – да ти отговаря за медийния образ. Той я изпрати в парламента да громи ГЕРБ. Тя го прави от сутрин до вечер. Той виновен ли е за това?“, попита Борисов. „Другият бек вокал – госпожа Нинова, това е неговият Цветанов. Това с негово знание ли се прави. Той ли ги кара? Ако се тръгне по тази плоскост, те първи започваха“, добави той.

„Ние сме се разбрали да си стиковаме програмите. Обадих му се след срещата с Американската търговска камара и синдикатите. Той ми разказа за посещението си в Щатите. Аз му казах, че които министри му трябват, ще му ги предоставя. Поговорихме си по още 2-3 теми. Казах му, че оттегляме цялата процедура с Антон Тодоров. Прекрасен тон на най-близки съратници, имайки една единствена цел – държавата да е спокойна. Това беше в понеделник на обяд. Ни най-малко не съм усетил, че някой се готви за война с нас. Много пъти съм му казвал да ги остави в парламента“, разкри премиерът. „Всичко, което е поискано, ние сме показали максимално държавническо отношение. Където аз съм участвал, винаги има негов представител. С Иво Христов работя прекрасно“, каза още премиерът.

Говорейки за вчерашната балканска среща в Евксиноград, Борисов каза, че дори опонентите му анализатори, „които безспорно са червени“, признават, че усилията на ГЕРБ дават успех в това, да се успокояват Балканите. „Бяхте свидетели каква огромна болка за несправедливост има в сърбите, но те бяха тук. Ние останалите трима членове на ЕС –Гърция, Румъния и България, показвахме, че Сърбия е част от Европа и ние трябва да им дадем перспектива.

Вчера насаме с Алекси и румънския колега си начертахме план, да се срещнем с Юнкер, да кажем нашето мнение. После да общуваме с другите колеги. Да се опитваме да убедим, че между България Румъния Словения и Хърватия е добре и останалите държави да получат перспектива“, разказа Борисов за срещата. Премиерът подчерта, че това са огромни усилия. „Ако си мислите, че е лесно като се обадиш да дойдат – никак не е лесно“, добави той.