Мартин Шулц: Турция да направи незабавна смяна на политическия курс, ако иска шанс за ЕС

Ако Турция въведе смъртното наказание, това е край на процеса ѝ по присъединяване към ЕС, категоричен е председателят на Европарламента

"Ако Турция иска да запази европейската персперктива пред себе си, Анкара трябва да направи незабавна смяна на политическия курс". Това заявява председателят на Европарламента Мартин Шулц в интервю за германския вестник Bild.  Според Шулц сегашната Турция не съответства на принципите и стандартите на европейската общност.

Според председателя на европарламента Турция сама руши перспективите си за евентуално членство в ЕС. "Ако в страната бъде въведено смъртното наказание, то това ще означава край на процеса ѝ по присъединяване към ЕС", категоричен е той.

Шулц също така изразява безпокойство от масовата чистка, устроена от турския президент Реджеп Ердоган. Според него Ердоган "използва неуспешния опит за преврат като повод на оправи сметките си с политическите си противници". Главата на Европарламента смята, че турският президент "внася разкол в страната си и се изолира на международната сцена".

В последната седмица Труция стана арена на широки политически репресии, като по обвинения за съпричастност към "Паралелната държавна структура" на Фехтуллах Гюлен. В рамките на устроената масова чистна бяха уволнени десетки хиляди военни, полицаи, съдии, прокурори, държавни служители, преподаватели и др. Немалка част от тях са подведени под съдебна отговорност и са арестувани, като сред задържаните днес се наредиха и 42-ма журналисти.