Турция няма да стане член на ЕС, ако върне смъртното наказание

Председателят на ЕК заплаши с незабавно прекратяване на преговорите за членство

Турция не е в позиция да стане член на Европейския съюз скоро. Всички преговори за присъединяването ще бъдат прекратени незабавно, ако  страната върне смъртното наказание. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред френската телевизия France 2, предава Ройтерс. 

Турските власти отстраниха, задържаха или поставиха под разследване повече от 60 000 войници, полицаи,  учители, граждани след провалилия се военен преврат, припомня Ройтерс. След опита за метеж правителството заговори за връщане на смъртното наказание. 

"Вярвам, че Труция - в настоящото си положение, не е в позиция да се присъедини към ЕС в скоро време, а дори и в по-дългосрочен период", заяви Юнкер.

За връщането на смъртното наказание в Турция се заговори след опита за неуспешен преврат от нощта на 14 срещу 15 юли. Това предизвика незабавни предупреждения от Брюксел и другите влиятелни европейски столици, но преговорите за членство, подновени заради споразумението за бежанския поток, не са спрени в момента.

Снощи десетки хиляди привърженици и на управляващата Партия на справедливостта и развитието, и на опозицията в Турция се обединиха и излязоха на демонстрация в подкрепа на демокрацията на пл. "Таксим" в Истанбул. Държавните медии пък излъчиха цялата реч на лидера на основната опозиционна партия – Републиканската народна партия, Кемал Киличдароглу.

Като друга демонстрация на обединение след опита за преврат, организиран от фракция във въоръжените сили на Турция, ръководителят на военновъздушните сили направи изявление, в което подчертава своето "абсолютно подчинение" на Генералния щаб, посочва Ройтерс.