Над 50 000 са жертвите на чистката на Ердоган

Около 50 000 войници, полицаи, съдии, служители от администрацията, средното и висше образование и др. са уволнени или задържани след като турският президент Реджеп Ердоган се зарече да "изтръгне из корен", хората, които според него са свързани с неуспешния опит за преврат, съобщава "Ройтерс".

По-рано днес стана ясно, че около 15 000 служители на образователното миснистерсто на страната са уволнени, а 21 хил. лизценза на училтели са отнети. Отстранен е и всеки един ректор на университет в страната, бил той държавен или частен. Общо висшите училища в Турция са 1577. Тези нови уволнения се добавят към десетките хиляди военнни, полицаи, съдии, областни управители, служители на министерства, представители на местната власт и др., които станаха жертва на чистката на Ердоган.

Според турското правителство за преврата е отговорна "паралелна терористична организация", начело на която е Фехтула Гюлен. Гюлен, който в в изгнание в Пенсилвания, отрича да има каквато и да е роля в събитията от миналата седмица.

Турция неколкократно поиска от САЩ да екстрадира Гюлен. Официалната позиция на Съединените щати, изразена от държавния секретар Джон Кери, че страната би предприела такава стъпка единствено, ако Турция представи неопровержими доказателства за вината на Гюлен.