Ердоган тръгна и срещу журналистите, 42-ма със заповеди за арест

Четирисет и двама журналисти са със заповеди за арест, а някои от тях вече бяха арестувани днес (25 юли) във връзка с разследване срещу т. нар. от турските власти "Фетхулистка терористична организация" или "Паралелна държавна структура, предава "Хюриет".

Сред журналистите, чийто арест е разпоредило турското правителство, се откроява името на известния журналист Назли Иличък. Името на Иличък нашумя през 2013, когато беше уволнен от проправителственото издание „Сабах" заради критиките си към министри, обвинени в корупция.

По думите на истанбулският прокурор за борба с тероризма Ирфан Фидан, Иличък не е бил открит в дома си, като има съмнения, че той е на почивка в Бодрум, като за това са уведомени местните власти.

Арестите на журналисти идват на фона масовата чистка, при която турското правителство уволни десетки хиляди военни, полицаи, прокурори, съдии, университетски преподаватели, учители и т.н. Като част от преструктурирането на обществения сектор и премахването на "неудобните" за правителството лица е и станалото известно днес назначаване на 3000 нови съдии и държавни прокурори, чиято задача е да запълнят овакантените места на премахнатите им предшественици.

Вчера също така стана известно, че правителството планира да назначи над 20 хиляди учители, които ще заменят колегите им, уволнени по подозрение в подкрепа за мрежата на Гюлен.