Борисов: Търсим икономически най-реалистичния сценарий за АЕЦ "Белене"

БСП са можели да започнат да строят, посочи премиерът

С голямо внимание ще разгледаме предложенията на БСП, защото те за мен са нещо ново – от 2006 г. до 2009 г. те са можели да строят. 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят. Сиреч, освен в популизъм и някаква активност, свързана с последните конгреси, на които присъстваха, аз не мога да намеря никакво разумно основание.

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира внесен в парламента проект на решение за отмяна на решението на Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене".

Аргументите тогава бяха липсата на финансиране и къде ще продадем този ток. Затова ние подготвяме различни варианти и съм поел ангажимент и когато имаме решение – след проведени разговори с руската страна, с всички останали, ще отидем в парламента и ще предложим, първо, на комисия, после – и в зала, където пожелаят, решение, посочи министър-председателят, като уточни, че спорът в момента не е между България и Русия, а е между две държавни компании и "ние не желаем това да се издига на междудържавно ниво”.

При условие, че в момента се опитваме да намерим икономически най-реалистичния сценарий, който е с най-малко щети за държавата, ако може и с ползи, не виждам как да предопределяме точно какво ще се случи, защото във въпросното предложение няма нито едно изчисление. Няма нито една сметка, няма нито един аргумент, свързан с икономическа целесъобразност, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Според него, да се предопределя, че ще се строи ядреното съоръжение без яснота на източника на финансиране – това би ни затруднило категорично във всички действия и всички преговори, които правителството води.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни причината, за да се стигне до арбитражното дело, а именно – подписаното на 5 ноември 2008 г. между НЕК и „Атомстройекспорт“ Допълнение №5 за произвеждане на оборудване с дълъг цикъл на производство. „Това оборудване е с ясно посочена стойност, тя е 673 млн. евро. Сами можете да направите аналогията с това, което е отсъдил Арбитражът”, посочи министър Петкова като посочи, че от седемте заведени иска Арбитражният съд е приел само три и това са само свързаните с оборудването, поръчано на 5 ноември 2008 г.