Петър Димитров: Не пускайте Русия в АЕЦ Белене

Архив Варна

30-10-2009, 18:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Правителството не трябва да позволи на Русия да влезе в проекта АЕЦ „Белене”, заяви изненадващо днес в предаването на btv „Тази сутрин” бившият енергиен министър в кабинета Станишев Петър Димитров. „Руснаците държат нефта и газа у нас. Ако затворим кръга и с еленергията за каква енергийна сигурност и независимост на България ще говорим тогава”, мотивира се той.

Според Димитров за отказването на немската компания RWE от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене” има вътрешни и външни причини. Външните се дължат на новото правителство, което след изборите в Германия, идва на власт и промяната в политиката на канцлера Ангела Меркел в подкрепа на атомната енергия. „Безотговорното и лекомислено говорене на новото българско правителство съсипа най-важния енергиен проект за страната”, смята Димитров.

Според бившия енергиен министър няма смисъл да се търсят други инвеститори, тъй като след отказването на RWE, проектът за АЕЦ “Белене” се e компрометирал.

„Проектът не бива да се изоставя. Държавата трябва да се намеси и да финансира изграждането на атомната централа. Инвеститори могат да се търсят на по-късен етап”, предлага депутатът от Коалиция за България.