Обещанието на БСП за АЕЦ Белене – най-голямата лъжа за българите

Затова голяма част от социалистите преминават в редиците на АБВ

Рефендуъмът за АЕЦ Белене представлява материализация на моралния облик на БСП. Това заяви на пресконференция във Велико Търново Румен Петков от АБВ. Според него това е било най-голямото обещание, давано на българския народ през последните десетилетия, което най-цинично не е спазено. Поради тази причина и ред други, голяма част от социалистите преминават в редиците на АБВ, обясни Петков.

Бившият вътрешен министър настоява за прокурорска намеса по отношение на Южен поток и по точно действията на Драгомир Стойнев. „Защо се пренебрегнаха законовите инструменти за определяне изпълнител на проекта? Делян Пеевски управлява ли ръчно бившия министър на регионалното развитие?“, попита Петков.

Политикът допълни, че е силно притеснен за бъдещето на българската ядрена енергетика. Той определи постъпките на Драгомир Стойнев като етикет за национално предателство. Изтъкна въпроса защо е необходимо при наличието на 2 блока в Белене да се започва изграждане на мощност в Козлодуй, за която представарителният етап е с продължителност 15 години. Освен това цената на бъдещия реактор е колкото двата блока в Белене. Петков подчерта, че по този начин страната ни ще се превърне в площадка за отработено ядрено гориво. Изграждането на депо за ядрени отпадъци е планувано, без да е правено обществено допитване.

По думите му изграждането на автомагистрала „Хемус“ е от ключово значение за Северна Бълария. Първокласният път ще отключи голям брой инвестиции, които ще доведат, че икономически подем в Свищов, Белене, Велико Търново и други, категоричен зам.-председателят на АБВ.