Плевнелиев: Следващите дни ще бъдат решаващи за отношенията между ЕС и Русия

Принципната позиция на България по конфликта в Украйна оказа своето влияние, заяви президентът

„Огромни са притесненията на всички в Мюнхен, че се отправяме към трайна нестабилност и влошаване на отношенията между ЕС и Русия, което никой не иска да допусне. Следващите дни ще бъдат решаващи”. Това коментира държавният глава Росен Плевнелиев по повод участието си в 51-вата Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Конференцията в баварската столица ще протече в контекста на кризата в Източна Украйна и ситуацията в Близкия Изток, породена от действията на групировката „Ислямска държава”.

„През последните 25 години Европа пише история - разширихме демокрациите си, укрепихме ги, гарантирахме човешките права и свободи. Днес обаче отново трябва да отстояваме ценностите си и ако ние не пишем историята си, някой друг ще я напише вместо нас. В тези времена сме длъжни да се върнем обратно към ценностите си, а не към сметките и интересите, длъжни сме да подкрепим всяко разумно действие за повече мир и за стабилност в региона и по света и за възстановяването на върховенството на закона”, заяви още президентът.

Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, който ще вземе участие в Конференцията като ключов говорител. Във втория ден от Конференцията, 7 февруари, президентът ще направи изказване в дебата на тема „Конфликтът в Украйна и сигурността в Европа”, заедно с колегите си от Финландия Саули Нийнистьо, от Литва Далия Грибаускайте и от Украйна Петро Порошенко. Дискусията е с начало 16.30 часа българско време.

„Със сигурност принципната позиция на България по конфликта в Украйна оказа своето влияние. Ще я изразя и утре от най-високата трибуна на този форум”, каза още президентът Росен Плевнелиев в Мюнхен.