България ще подкрепи новите санкциите на ЕС срещу лица, нарушаващи териториалната цялост на Украйна

Политика

29-01-2015, 15:59

Снимка:

flickr.com/mpd01605

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕС също планира нови санкциите срещу Русия

САЩ обмислят нови санкции срещу Русия

Наказанията ще са и срещу компании и образувания, които застрашават и подкопават суверенитета на Киев

България ще подкрепи предложенията на министрите на външните работи на ЕС на съвета по външни отношения за разширяване на обхвата на санкциите с лица, компании и образувания, които застрашават и подкопават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. В същото време България предпочита по-скоро да се търсят възможности за задълбочаване на мерките в рамките на приетите към момента секторни ограничения, отколкото да се разширява обхватът към нови сектори на икономическите санкции. Това съобщи Агенция „Фокус”, позовавайки се на свои източници, ангажирани с организацията на срещата. 

Във връзка с последните събития в Източна Украйна, където насилието доведе до десетки нови невинни жертви, се очаква министрите на ЕС да възложат на европейската дипломатическа служба и на комисията да разработят план за последващи мерки и санкции. 

Ако днес се повдигне въпросът за признаване на ДНР и ЛНР за терористични организации, за което се говори в писмото на Латвийското председателство, редица държави-членки, сред които и България поддържат мнението за необходимостта от стабилно правно основание. Към момента в ЕС не са предприемани мерки в тази насока, но България ще участва активно за оформяне на консенсус по темата.