Кунева за ситуацията в Украйна: Не трябва да реагираме с паника

Вицепремиерът изрази надежда, че ще могат да бъдат направени още много мирни крачки

Мисля, че не трябва да реагираме с паника. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева във връзка със ситуацията в Украйна, предаде репортер на Bulgariautre. На въпрос дали намирисва на война, тя посочи: „Не. Мисля, че не трябва да реагираме с паника. Че обстановката не е лека – не е лека, но усилията се правят. Фактът, че сме в ЕС за нас е изключително важен, защото ЕС по начало е миротворец. Надявам се, че ще могат да бъдат направени още много мирни крачки и те ще бъдат оценени от всички партньори”.

Според вицепремиера чувството за спешност, за да се намерят решения, трябва да присъства във всички. „Ние сме в този тип несрещани досега взаимоотношения. Чувството за спешност трябва да бъде много ясно изразено и пред руската страна”, добави Меглена Кунева.

По нейните думи когато чувството за спешност е изразено от мотора на Европа – от Германия и от Франция, е много добър дипломатически ход, защото руската страна има възможност да спечели време и да обмисли. „Когато дойде моментът за Европейски съвет, мисля, че ще успеят да осмислят миротворческото желание на ЕС, справедливите искания на ЕС, справедливата защита на международното право и да реагират съответно”, заяви вицепремиерът.

По отношение на това дали се изисква санкция на парламента заради преминаването и разполагането на войски от НАТО, Меглена Кунева уточни, че парламентът има правен отдел. „Парламентът може да каже какво е тълкуването на Конституцията, на правилника и да направи съответните технически бележки. Това е правно-технически въпрос, а не политически”, поясни тя.

Вицепремиерът добави, че тя и вицепремиерът Ивайло Калфин председателстват съвместно Националния съвет по миграция и интеграция, тъй като искат да дадат знак колко е важно и колко много разчитат със съвместни усилия да мобилизират включително и европейски средства. „В някои райони това би създало и работни места. Правим проучване на всички възможности тези общини, които решат да предприемат крачка, свързана с интеграция на бежанци, да им бъде опростена онази част от съфинансирането, която те дължат по европейските проекти”, разясни Кунева.