Да се свика Консултативният съвет за национална сигурност заради Украйна

При задълбочаване на конфликта можем да очакваме вълна от етнически българи, заяви Каракачанов

Първото нещо, което трябва задължително да се направи, е Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов във връзка със ситуацията в Украйна, предаде репортер на Bulgariautre.

„Вместо президентът да се занимава с лобиране за едно или друго ЕРП или за един или друг вид енергия, е нормално да инициира подобен консултативен съвет”, мотивира се Каракачанов.

Той очерта, че ситуацията е такава, че войната в Близкия Изток е от 4 години, а в последната година е станала още по-завързана с появата на ИДИЛ. В същото време според него ситуацията в Украйна няма да се укроти нито в момента, нито в бъдеще.

„Трябва да има теми, по които да коментираме тези неща с оглед на това до каква степен Българската армия може да изпълнява своите конституционни задължения, да гарантира териториалната цялост и суверенитета на България, доколко службите за сигурност работят адекватно”, заяви Красимир Каракачанов.

Той поясни, че България е засегната както от емигрантската вълна от Близкия Изток, така и с факта, че конфликтът в Украйна води до това, че българското население там, което е над 500 000 души, е доста притеснено. „Говори се вече за десетки жертви. Държим контакти с това население, постоянно имаме отношения с българските организации. Те твърдят, че в Одеска област приоритетно се мобилизират българи, гагаузи и т.н., които са несъразмерно повече спрямо украинците. Хора бягат, емигрират от Украйна в Молдова, търсят съдействие на българските генерални консулства”, обясни съпредседателят на Патриотичния фронт.

По неговите думи при задълбочаване на конфликта може да се очаква и емигрантска вълна, включително на етнически българи, към България.

Според Каракачанов обаче НАТО няма да се намеси в Украйна, тъй като всичко е част от битката за газовите и нефтените потоци.

Той поясни, че Народното събрание е органът, който трябва да си каже думата както за разрешение за разполагане на команден център у нас, така и по отношение на преминаващи през България чужди военни сили за учение, транзит и т.н.