Кунева: Планът „Юнкер” няма да произведе действие, ако не бъде съпътстван от по-добро управление

България зависи много от тази програма, посочи вицепремиерът

Планът „Юнкер” няма да произведе действие, ако не бъде съпътстван от по-добро управление и по-добро правене на законодателство. 

Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева при пряко включване от Брюксел в предаването „Нещо повече“ на БНР.
„Планът „Юнкер” е спешен план не само за възстановяване,но и за слагането твърдо на релсите на растежа на европейската икономика. Няма друг разговор в целия ЕС и тук в Брюксел освен този за работни места. Европейската политика има значение тогава и ако тя е свързана с живота всеки ден, който имат европейците. Липсата на отчетлив растеж навсякъде, липсата на създаване на работни места, което да успокои хората за бъдещето им, прави европейската икономика не просто неконкурентноспособна, а намалява оптимизма, че Европа продължава да бъде лидер в световен мащаб”, заяви Кунева.
По думите й, много зависим от този план. „Няколко елемента към него – най-напред тогава, когато се дават пари за този план, те няма да се считат за част от бюджетния дефицит на страната. Т.е. изваждат се някак си под чертата. Това е много важно за България, защото знаем, че тази година ще имаме бюджетен дефицит и е важно да не го увеличаваме. За нас е допълнителна възможност да вложим публични средства, колкото и както ги имаме без от това да страда общата представа за българския бюджет. Тези пари не трябва да се бъркат с парите по структурните и кохезионните фондове, които Европа отпуска на България”, обясни вицепремиерът.
„Трябва да имаме две паралелни възможности – възможностите на европейските фондове, които са гарантирани плюс този план за създаване на инвестиции и работни места. Този план няма да произведе действие, ако той не бъде съпътстван от по-добро управление, от по-добро правене на законодателство, отчитане на излишното в едно законодателство и фокусиране само върху това ,което е абсолютно необходимо в него”, допълни Кунева.