Меглена Кунева: За инвестиционния план на Юнкер трябва да представим най-конкурентните си проекти

Това трябва да са проекти, за които няма планирано европейско или национално финансиране

България трябва да представи най-конкурентните си проекти, за да се възползва от Инвестиционната програма на Европейската комисия от 315 млрд. евро.

За страната ни, за разлика от оперативните програми, няма запазени средства в плана и затова трябва да се борим с най-добрите си проекти. Това заяви вицепремиерът по кооридинация на европейските политики и лидер на Движение България на гражданите Меглена Кунева в Стара Загора, където беше на учредяването на клуб "Младите реформатори от ДБГ".
Кунева обясни, че Планът на Юнкер, както е по-известна програмата, има за цел да вдигне на крака икономиките на страните членки, тъй като за изпълнението й ще трябва да се мобилизират и много частни инвестиции, а ЕК и Европейската инвестиционна банка ще осигуряват гаранции. Това трябва да са проекти, за които няма планирано европейско или национално финансиране. Програмата поставя пред страните изпитание дали могат да представят достатъчно добри проекти, поясни Кунева.
Всяка страна предлага какви проекти иска по четири основни направления - енергийна ефективност, транспорт, наука и дигитална икономика. По думите на Кунева Европейската комисия ще предпочита рискови проекти, които националните правителства не желаят да финансират. България вече е предложила списък, но той трябва да се стесни допълнително, за да отговори на изискванията, които бяха обявени едва тази сряда.
На Европейския съвет на 18-19 декември със сигурност ще се говори за пари и дотогава трябва сме готови, коментира още Кунева.
Тя беше категорична, че когато политиките са подчинени на това да има повече растеж и работни места, тогава ще има видими резултати. По думите й и Шенген, и съдебната реформа трябва да се гледат от тази перспектива, тъй като осъществяването им ще е знак към инвеститорите за сигурност.
Кунева посочи, че за първи път има такова единомислие относно съдебната реформа и моментът трябва да се използва. Тя посочи, че е окуражена от срещите си с правосъдния министър Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров. Ще работя да постигането на най-широк консенсус и ще преведа новините на нашите европейски партньори, коментира още Кунева и съобщи, че идния петък ще има среща по доклада на ЕК с зам.-председателя на Комисията Франс Тимерманс.
Кунева беше категорична, че България трябва ще продължи да настоява и за постепенното отпадане на границите за Шенген.
Двете теми ще бъдат обсъдени и на започналия преди минути Националния съвет на "Движение България на гражданите" в Бургас.