Бойко Борисов: Подкрепяме плана „Юнкер“ и ще работим по него

Очаква се този план за създаде до 1,3 млн. нови работни места в ЕК, заяви премиерът

Подкрепяме плана на Жан Клод Юнкер и  ще се постараем максимално да работим по него. Това заяви министър-председателят на Република България Бойко Борисов, в началото на заседанието на Министерския съвет, на което ще бъде обсъден проектобюджетът за 2015, предаде Агенция „Фокус”.

„Преди малко завършихме срещата с Кристалина Георгиева, с финансово-икономическия екип и министрите, където най-много биха могли да се възползват от плана „Юнкер“, който е пакет от мерки за отключване на публични и частни инвестиции в реалната икономика между 2015-2017 година за поне 315 млрд. евро”, обясни Борисов. Той подчерта, че се очаква планът  „Юнкер“ да създаде до 1,3 млн. нови работни места на територията на Европейския съюз. Това лежи на три основни елемента. Първият е създаване на специален европейски фонд за стратегически инвестиции, който да мобилизира над 315 млрд. евро допълнителни инвестиции през 2015 - 2017 година.

Вторият елемент е изграждане на система за разпознаване и бързо задвижване на важни и необходими европроекти, най-вече в областта на инфраструктурата, енергетиката, енергийната ефективност, образованието, иновациите, транспорта. „Неща, които всички програми на партиите - двете, които сме в коалиция и другите, които ни подкрепят ги имат”, заяви Борисов.

Третият елемент е изготвяне на пътна карта – мерки за премахване на специфични изисквания и регламенти по сектори, които пречат на инвестициите. „По този начин ще се стимулира бизнес средата и финансовия комитет, за да стане Европа по-атрактивна на инвестициите”, коментира премиерът.
„В тази посока подкрепяме плана на Юнкер, ще се постараем максимално да работим по него”, подчерта още Бойко Борисов.