Столичната лекарска колегия подкрепи здравния министър

Членовете й застават зад позицията на Петър Москов спрямо насилието срещу медици

Столичната лекарска колегия подкрепи позицията на здравния министър Петър Москов за насилието над медици. В декларация, изпратена до медиите, Управителният съвет на Столичната лекарска колегия заявява, че напълно се солидаризира с изявленията на министър Москов.

„Нещо повече, ние считаме, че проблемът е много по-широк и всеобхватен. Истината е, че той от една страна има своето развитие с повече от 10 годишна давност, от друга засяга всички колеги работещи в цялата доболнична и болнична здравна система. Никой не е пощаден от това зло”, се посочва в декларацията. Медиците считат, че инспирирането на идеята, че лекарите са убийци, крадци и т.н е било дело на политическите сили.

„Стигнахме до парадокс – да защитаваме министъра си (в годините претръпнахме от това, че според всички министри сме виновни за всичко) от преднамерените и неоснователни политически нападки, от невчесаните мисли на най-различни „защитници” на човешките права, от хора които не правят разлика между форма и съдържание. Не случайно във фокуса се оказаха колегите ни от Спешна медицинска помощ. В целия свят те са предпазната мрежа и спойката между различните части на здравната система и в целият свят тяхното достойнство, условия за работа и растеж, доходи и т.н са оценени най-високо. Те са първите, които еднолично влизат в контакт с пациента. От техните действия в много случаи пряко зависи здравето и живота на болните, но те на първо място търпят злобата, безнаказаността, липсата на държавност и правосъдие от българите. И не е случайно, че в тези общности, където това е изведено до начин на живот, се случват най-често тези инциденти. Над това трябва да се замислят т.н „правозащитници”, защото те никога няма да станат правдозащитници”, са казва още в декларацията, изпратена до медиите.