Петър Москов: Ще направя всичко за сигурността на екипите в Спешна помощ

За мен е чест ДПС да ми иска оставката, заяви здравният министър

Преди три дни казах, че ще направя всичко, което мога, за да гарантирам  сигурността на

медицинските екипи в Спешна помощ. С какви думи съм го казал е отделен въпрос. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Петър Москов, предаде репортер на Bulgariautre.

С какви думи съм казал, че ще трябва цялото общество да осигури сигурността на работещите в Спешна помощ, защото те не работят за мен, а за цялото общество е отделен въпрос. Моля за извинение, ако някой е бил наранен. Аз стоя зад смисъла на всяка една от тези думи, заяви здравният министър. От началото на годината има 227 нападения над екипи на Спешна помощ, три четвърти от тях са се случили в циганските махали, посочи Москов и попита: "Аз съм виновен, че го казвам? Прблемът няма да съществува, ако не го кажа, така ли?

Както правата, така и отговорностите трябва да се спазват от всички. Казах, че навсякъде, където има такива инциденти, Спешна помощ ще отива само с осигуряване на сигурността на екипите. В това състояние сме, защото в сероизна част от тези гета държава няма. Няма я не от днес, а от много години, каза още министърът на здравеопазването пред народните представители.

„За мен е чест ДПС да ми иска оставката“, обърна се Москов към Тунчер Кърджалиев.

В реплика Лютви Местан заяви:“ Имаме резлично разбиране за това какво означава държавата да влезе в ромските квартали. Вие го разбирате като полицейски отряд, а аз мисля, че ролята на държавата е преди всичко в създаване на условия за интеграция на ромите, чрез ресурсите на първо място на образованието. Тогава няма да имаме тази тъжна статистика от 227 нападения. Престъпността не е етническа категория, а на отделния човек".