Без линейки в ромските махали, докато не се гарантира сигурността на медиците

Здравният министър: Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари

Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви пред bTV здравният министър Петър Москов. Той посочи статистически данни, според които от 225 нападения над лекари, фелдшери и шофьори на линейки, 174 са станали в такива квартали.

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов. Той призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

"Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", отсече Москов в отговор на критиките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в страната.
Битата лекарка от Спешна помощ Ирина Маринова си свали очилата в ефир, за да покаже посинените си очи, след като беше нападната от роми във Врачеш. Инцидентът стана преди около седмица. „Никога няма да отида на сигнал в ромската махала във Врачеш”, категорична бе жената.

"Отидохме по сигнал за бременна в пети месец, която има болки. Посрещнаха ни две момчета, които бяха със скутерче. Казаха ни на къде вървим и те подкарах зад нас. Шофьорът спря, за да минем през дупка. Чу се страшен удар. Оказа се, че двете момчета са се ударили в линейката. Когато слязох да го видя, едното момче се държеше за главата. Попита ме така ли се кара. Другото момче обаче беше станало агресивно, а ние отивахме при жена му. Оказва се, че агресивното момче първо е посегнало на шофьора. Попитах го дали има книжка и дали спазва дистанция и той ме удари”, разказа през сълзи д-р Маринова.