Томислав Дончев: България може да спечели 400 млн. от “Южен поток” в следващите 20 години

Проектът включва 2/3 от държавите на ЕС и разговорите трябва да са на ниво Русия-Европа

Разговорите по казуса “Южен поток” трябва да се водят на ниво детайл, без емоции и да се видят на първо място икономическите аргументи – какво печели и губи България. Това каза в студиото на “Денят започва”  по БНТ вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Според него инвестиционният процес би генерирал печалба за страната ни.

Анализите показват, че България би могла да има печалба при пълна запълняемост на тръбата, отбеляза още Томислав Дончев.

Но нека не сме тотални оптимисти, от “Южен поток” страната ни евентуално ще спечели тези 400 милиона евро, за които се спомена, в следващите 20 години, добави той.

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика открои, че този проект включва 2/3 от държавите на ЕС и разговорите по казуса трябва да са на ниво Русия-Европа.

Относно обстановката в страната след обилните валежи вчера Томислав Дончев поясни, че още е рано да се определи размерът на щетите.

Нивото на река Тунджа се покачва, но положението не е бедствено, мазетата и приземните етажи са наводнени, работи се по отстраняване на проблема, Белоградчик и 9-те села без ток са на фокус, защото там се възстановява електрозахранването, каза Томислав Дончев.

Все още е рано да се изчислят щетите, но предвид характера им, ще има нужда от евро помощ.