Бойко Борисов: Орешарски е работил „Южен поток” да бъде убит

Експериментът да свалиш ГЕРБ от власт с нечестни средства струва на страната 9 милиарда нетна загуба

Правителството на Пламен Орешарски е спирало проекта „Южен поток“, правило е процедури, които не са били одобрени и са видно неправилни. С една дума е направено всичко възможно, за да бъде убит проектът „Южен поток”. Това заяви в ефира на Радио К2 министър-председателят Бойко Борисов. „Както винаги, вината си е първо в нас – българите, а после във всички останали”, посочи Борисов.

Премиерът каза още, че заедно с Меглена Кунева и Ивайло Калфин са направили добри срещи в Брюксел, но ще остави на анализаторите да определят доколко всичко е било успешно. „Когато знаеш, че си за кратко и всеки ден може да е последен в управлението, работиш на пълни обороти, хоризонтът може да стане и по-дълъг, отколкото очакваме, но както е казал народът – готви се за война, ако искаш да живееш в мир”, подчерта председателят на ГЕРБ. На въпроса как могат да бъдат разгледани знаците за това, че е бил приет на най-високо равнище, Бойко Борисов отговори: „Сравнете Орешарски, сравнете служебните премиери, сравнете нас, това е вашата работа, да правите анализи, не е наша да си даваме оценка”.

Попитан каква е мисията му в политиката в тази тежка за страната ситуация, Бойко Борисов отговори, че между първия и втория му мандат са минали едва година и няколко месеца, като в този период има близо 4,5 милиарда неусвоени пари по европейските фондове и близо 9 милиарда разлика в дефицитите, от 0,48% до 3,8% в момента. „Сиреч експериментът „Орешарски” или експериментът да свалиш ГЕРБ от власт с нечестни средства, като аферата „Костинброд”, струва 9 милиарда нетна загуба и още толкова загуба от неусвоени пари, ако сега не успеем с Брюксел да ги договорим, така ще заминат в канала”, обобщи министър-председателят.

Той допълни, че се надява да не се говори за мисии, а да се гледа трезво и прагматично, защото щетата от паузата в управлението на ГЕРБ е тази, че от давана за пример във финансово-икономическо отношение държава, в момента се чудим как да свалим дефицитите, за да се вместим в изискванията на Лисабонския договор. „Нека да благодарим на всички партии, които направиха компромис, включително и на опозицията, която към момента е остра, но в границите на нормалното и да се опитаме в този воден ад в момента, в катастрофалната икономическа и предвоенна ситуация, защото от времето на студената война не е имало такава остра криза между Русия, САЩ и Европа, така че всички да бъдем малко по-смирени и на този хубав празник – Никулден. На всички, които носят това име, на рибарите, на бургазлиите, пожелавам им да са живи и здрави, с много късмет, успех, пълни мрежи”, пожела Бойко Борисов.

Той пожела успех и на банкерите. По думите му банкова криза няма да има. С милиардите, които вече са по сметките на обикновените хора и фирмите, които са били вложители в КТБ се доказва, че хората могат да бъдат спокойни за финансовата ни система и за банките. „На банкерите повече разум, по-малко лихви и да кредитират бизнеса”, пожела Бойко Борисов.
Премиеирът поздрави водещата Илиана Беновска и екипа на Радио К2 по повод 6-ата годишнина на медията.