Шефът на „Южен поток – България”: Нищо не се губи

Гогов подчерта, че тръбите, които се струпват във Варна, нямат нищо общо с „Южен поток – България”

Нищо не се губи със спирането на проекта на „Южен поток”, просто нещо не се осъществява. Няма да получаваш приход от дейност, която няма да реализираш. Това заяви изпълнителният директор на „Южен поток – България” Димитър Гогов в предаването „120 минути” на bTV след изявлението на Владимир Путин за спирането на газопровода.

Официално становище на акционера от руска страна в „Южен поток – България” за това, че той иска да прекрати участието си в това предприятие няма, заяви той. „Ако има някакъв разговор, че дружеството трябва да бъде прекратено, то той трябва да се състои на ниво акционери”, обясни Гогов.

По думите му има междуправителствено споразумение, акционерно споразумение, с което се създава компанията и от там нататък има ред процедури, които са осигурявали начина, по който да функционира тази компания.

Към настоящия момент единственото, което съществува, е договор, подписан със строителна компания, т.е. консорциум, който да извърши строителството на газопровода, договор, който все още не е влязъл в сила.

„Всичко останало е въпрос на тълкувание”, каза Гогов. „Всеки един акционер или участник в едно предприятие, когато нещо не се осъществи, винаги може да предяви претенции, друг е въпросът доколко те са основателни”, даде пример той.

По думите му единственият договор на дружеството, което съществува до този момент, е със строителна компания за строителството на газопровода, който не е влязъл в сила.

Гогов подчерта, че тръбите, които се струпват във Варна, нямат нищо общо с „Южен поток – България”, а са на „Южен поток-Транспорт”. Тези тръби са изработени от компании в Германия и Италия и не са плащани от България, допълни той.

Димитър Гогов настоя да уточни, че е пристрастен човек, защото защитава каузата, за която работи. „Аз съм убеден в каузата, че този проект е добър”, каза той и допълни, че ще бъде много натъжен ако последва съдбата на „Набуко”.