„Ведомости": „Газпром" не е спрял всички дейности по „Южен поток"

В рамките на енергийния супер проект „Южен поток" „Газпорм" официално е спрял да работи само с италианската Saipem, разкрива в. „Ведомости".

Компанията се занимаваше със строителството на първия участък от газопровода. Става дума за морския участък в Черно море, на който трябваше да работи кораба Castoro Sei.

Договорът със Saipem е за 2 млрд. евро. В момента няма яснота за компенсациите, които трябва да плати „Газпром".

„В момента ние можем да потвърдим, че е спряла работата на кораба Castoro Sei", отбеляза представител на консорциума South Stream Transport B.V.

От South Stream Transport припомниха, че само четиримата акционери могат да вземат решение за съдбата на проекта. В него „Газпром" държи 50%, италианската Eni - 20%, а френската EdF и германската Wintershall - по 15%.

Представители на Eni и EdF не отговориха на питането от в. „Ведомости". От Wintershall съобщиха, че акционерите на South Stream Transport са били предупреди, че работата на кораба за полагане на тръби е спряна.

Президентът Русия Владимир Путин на 1 декември по време на посещението си в Турция заяви, че заради непоследователната позиция на България спира строежа на газопровода. Той обяви, че трасето ще бъде компенсира с изграждането на дублираща тръба по Северен поток.