Трибуналът в Хага пристига у нас по покана на Цацаров

Магистратите от Международния наказателен съд ще се срещнат с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов

По покана на главния прокурор на България Сотир Цацаров днес на тридневно официално посещение у нас пристигат президентът на Международния наказателен съд в Хага Санг-Хюн Сонг, главният прокурор на МНС Фату Бенсуда и българският съдия там Екатерина Трендафилова.

В програмата са предвидени срещи с председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев, с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, с членове на Висшия съдебен съвет. Специално срещата със Сотир Цацаров ще се проведе на 21 ноември от 9.30 ч. в Кабинета на главния прокурор.

Съдия Сонг (род. 1941 г.) е президент на Международния наказателен съд от 11 март 2009 година и е преизбран за нов тригодишен мандат на 11 март 2012 година.  Той има богат практически и академичен опит в областта на управлението на съда, гражданското и наказателното производство и доказателственото право.

От 1972 г. в продължение на повече от тридесет години преподава като професор по право в Университета в Сеул. Изнасял е лекции и като гост професор в редица юридически факултети, включително Харвард, университетите на Ню Йорк, Мелбърн и Уелингтън.

Съдия Сонг започва кариерата си като юрист в Корейската армия и по-късно продължава като адвокат в адвокатска кантора в Ню Йорк. Бил е член на Консултативния съвет към Върховния съд и Министерството на правосъдието на Корея. Като такъв той е ръководил инициативи за реформиране на националната система за съдебни спорове и системата на наказателното правосъдие и по-специално на Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, съдебните правила при наказателно-процесуалното правосъдие и системата на затворите. Съдия Сонг има богат опит в  областта на международното право и по-специално на международното хуманитарно право. Съосновател е на Центъра за правна помощ на жените и Фондацията за деца болни от левкемия в Сеул, както и президент на УНИЦЕФ - Корея.

Прокурор Фату Бенсуда от Гамбия е избрана с консенсус за главен прокурор на Международния наказателен съд от Асамблеята на държавите участнички на 12 декември 2011 година и полага клетва на 15 юни 2012 година.

Бенсуда е участвала в преговорите за Договора за икономическа общност на Западноафриканските държави (ECOWAS), Парламента и Трибунала на ECOWAS. Била е делегат на конференциите на ООН по превенция на престъпността, срещите на министрите по правата на човека на Организацията за африканско единство и представител на Гамбия на заседанията на Подготвителната комисия за Международния наказателен съд.
Фату Бенсуда притежава магистърска степен по международно морско право.

Съдия Екатерина Трендафилова е избрана за съдия в Международния наказателен съд на 11 март 2006 г. за срок от девет години от Групата на източноевропейските държави. Като съдия в МНС е председателствала съдебните заседания при делата за Централноафриканската република и Република Кения, както и при делата прокурорът срещу Жан-Пиер Беба Гомбо; прокурорът срещу Уилям Руто и прокурорът срещу Франсис Мутуара.

Преди да започне работа като съдия, Екатерина Трендафилова е била съветник към  Министерството на външните работи по въпросите за създаването на Международния наказателен съд. Работила е като експерт в Министерството на правосъдието и Парламента на Република България, където е била ръководител на направлението по наказателно право в Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание.

От 1998г. до 1999г. е председател на работната група, която подготвя реформата на Наказателно процесуалния кодекс в съответствие с европейските и международните стандарти за ефективно правораздаване и защита на правата на човека.

От 1992 г. до 1994 г. е представител на България в Комисията на ООН по превенцията на престъпността и наказателното правосъдие. Член е на Съюза на българските юристи и Съюза на българските учени. Професор е по наказателно право в Софийския университет. Има богат опит в областта на наказателното право, наказателно-процесуалното право, международно наказателно право и правата на човека. Публикувала е редица разработки в областта на хуманитарното право, международното наказателно-процесуално право и конституционното право.