100 хиляди изселници зад подписка за дело срещу България в Хага

Архив Бургас

27-09-2012, 08:42

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Подписката ще започне от 10 октомври в кварталите "Сефакьой", "Султанбейли" и други в Истанбул, уточни лидерът на "Справедливост България" Сезгин Мюмюн. В акцията щяла да се включи и организацията "Федерация Румели" с лидер адвокат Юзджан Пехливаноглу.

"Очаквам между 100-120 хиляди изселници да подкрепят подписката на Федерация "Справедливост България" за окончателно заличаване на остатъците от Възродителния процес в България". Това заяви вчера лидерът на "Балканска федерация" Юмер Юзгюр. Организацията е в Истанбул и обединява около 70 изселнически дружества с над 17 хиляди члена.

Подписката ще започне от 10 октомври в кварталите "Сефакьой", "Султанбейли" и други в Истанбул, уточни лидерът на "Справедливост България" Сезгин Мюмюн. В акцията щяла да се включи и организацията "Федерация Румели" с лидер адвокат Юзджан Пехливаноглу.

Основното в подписката е жалбата на Федерация "Справедливост България" до Международния съд в Хага за дело срещу България заради Възродителния процес. "Пледираме пред уважаемия прокурор на Международния наказателен съд в Хага да предприеме необходимите действия за стартиране на наказателна процедура спрямо българската държава и нейните отговорни длъжностни лица", се казва в жалбата. Тя е изпратена и до всички български институци. В нея има обаче и ред други искания.
"Настояваме за безпрекословно спазване на правата и свободите на българските мюсюлмани. Факт е, 13 години след ратифицирането на "Рамковата конвенция за защита на националните малцинства" тя не се прилага в целостта си в Република България", се казва в документа.

Настоява се да приключат процедурите по делото за Възродителния процес, водено в Софийската окръжна прокуратура от 1999 г. Иска се българските власти да заличат от ГРАО всички български, руски или други имена, наложени по време на Възродителния процес.

В подписката се поставя категорично искане за честоти за регионално радио за смесените райони, за телевизионни програми на турски език, както и за задължително изучаване на турски език от децата, имащи статут на български граждани от турски произход.

"Надяваме се българските държавни институции "да узреят" за идеята, че е наложително да признаят необходимостта от създаване и функциониране на частен ВУЗ, в който специалностите да бъдат преподавани и на турски език", се казва в подписката.
"Едно от най-важните ни искания е създаването на "Държавна агенция на малцинствата", която да има областни и общински структури в смесените райони, както и "Институт за национална памет", който да съхрани всички архивни документи, свързани с престъпната дейност на бившата ДС", каза за "24 часа" Сезгин Мюмюн. Той уточни, че вече излиза като месечник вестник "Ажанс БГ", на турски език, в 12 страници. До декември той щял да стане седмичник. Негов главен редактор е Нахид Догу от Кърджали. Чака се и решението на Комисията за регулиране на съобщенията да издаде честоти за радио в 57 общини в 14 обасти за радио "Ажанс ФМ" на турски език, 24 часа в денонощието.

Според Мюмюн е възможно изселнически организации, които стоят близко до ДПС, да не подкрепят подписката. "Тогава ще ги обявим за национални предатели и ще им поискаме публично обяснене", каза Мюмюн.

"Да се води дело в Хага нито е реалистично, нито е възможно след толкова години. Аз бих попитал г-н Юзгюр, който преди 4 години пак събираше подписи и с тях основа с Бедри Шефик партия в България, сега какво ще стане с тези подписи", това заяви вчера лидерът на организацията "Бултюрк" Рафет Улутюрк. Членове на неговата организация преди седмица се срещнаха с Цветан Цветанов в Народното събрание и поискаха офиси на ГЕРБ в Истанбул.