Хага осъди Москва за 50 милиарда щатски долара

Съдът издаде решения за три отделни случая

Арбитражният съд в Холандия се произнесе в полза на акционерите на несъществуващия руски петролен гигант "Юкос" и нареди на Москва да изплати щети на стойност около 50 милиарда щатски долара.

Постоянният Арбитражен съд в Хага издаде решения за три отделни случая, в които са потърсени общо 100 милиарда долара от Русия за отчуждаването на компанията "Юкос", която беше контролирана от Михаил Ходорковски, най-богатият някога човек в Русия.

Акционерите на Юкос са готови да искат замразяване на руските активи по света, ако Русия не изплати присъденото от арбитража в Хага обезщетение, заяви Леонид Невзлин, който е участвал в изготвянето на иска на акционерите.

"Ако си спомняте, подобен прецедент имаше преди 13 години с швейцарската компания "Нога". След няколко публични ареста на руска собственост по света, Русия беше принудена да се разплати."

Противникът на Кремъл, бившият руски олигарх Ходорковски няма отношение към иска, който беше изготвен, докато той беше в затвора, каза още Леонид Невзлин.

"Михаил Ходорковски не се занимава с бизнес, в случая той не е бенефициент и няма да се възползва от тази съдебна победа", казва Невзлин.