Бойко Борисов: Кадафи да бъде съден в Хага и за медиците

Новините

23-08-2011, 10:42

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Новинар" на 23 август

Голямата тема за последните часове до окончателното падане на режима на либийския диктатор присъства на страниците на цялата вторнична преса.

В. „Новинар” цитира изявлението на премиера Борисов по повод развитието на събитията в Либия.

"Драматичните събития от последните дни и часове в Либия показват ясно и категорично разпадането на режима на Муамар Кадафи, който изгуби доверието на международната общност и отива в историята. Затова колкото по-скоро либийският лидер разбере безсмислието на братоубийствената война, толкова по-малко невинни жертви ще бъдат дадени", се казва в изявлението.

Премиерът посочва още: "Международната общност, НАТО и Европейският съюз направиха всичко необходимо, за да изпълнят Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Развръзката в Триполи може да настъпи всеки момент. Тя се дължи в голяма степен на куража и смелостта на либийския народ, които пред очите ни побеждават в тази историческа битка.

Ние, българите, много добре познаваме пълното пренебрежение на Кадафи към живота на другите, включително към децата на собствения му народ, затова призоваваме Преходния национален съвет и съюзните сили да увеличат усилията, за да не се даде възможност на режима да потопи в кръв Триполи, да не се допуснат хаос и кръвопролития, които бяха характерни за отиващия си режим.

Българското правителство се обръща и към поддръжниците на Муамар Кадафи – да сложат оръжие, за да се избегне кръвопролитието. Режимът на полковник Кадафи беше по болезнен начин свързан с България. Ние преживяхме много години в тревожно очакване за съдбата на нашите сънародници и сме уверени, че Муамар Кадафи ще застане пред Международния съд в Хага като обвиняем за престъпленията си, включително и за тези срещу българските медици.

Заявявам, че България, заедно със своите съюзници, ще продължи да оказва подкрепа на либийския народ, за да може по-бързо да бъдат преодолени последиците от конфликта.", заключава премиерът

Призоваваме Кадафи да се предаде, за да се прекрати огънят и да започне мирен политически диалог между всички участници в обществения живот на Либия, се казва и в изявлението на говорителя на българското външно министерство Весела Чернева по повод случващото се в Джамахирията.

"Последните събития в либийската столица показват ясно, че легитимният стремеж на либийците да отхвърлят един авторитарен и потиснически режим е на път да се осъществи. Това беше дълъг и продължителен процес, но същевременно поставя и началото на нова страница от либийската история.

Народът на Либия показа истинска смелост и достойнство през последните няколко месеца, изправяйки се срещу едноличния режим на полковник Кадафи, и категорично защити правото си да живее свободно", се казва още в изявлението.