Първанов: Най-добрият вариант е голяма коалиция

"Аз съм удовлетворен от разговора ни с ГЕРБ", каза лидерът на АБВ

Лидерът на партия АБВ Георги Първанов заяви след консултациите за ново правителство с преговорния екип на ГЕРБ, че „най-добрият вариант за България е голямата коалиция“.

Според Първанов „това е най-добре за страната ни с оглед на предстоящата тежка зима и кризата“.

„Аз съм удовлетворен от разговора ни с ГЕРБ. Не бях предвиден в състава на нашата делегация, но се включих, защото държах да влезе разговорът в дълбочина, да обсъждаме и принципите, основните идеи и механизмите за тяхната реализация”, коментира водачът на АБВ.

„Не се отказваме от стратегическите си ангажименти за промяна на държавното устройство и реформа на политическия модел, но не е сега моментът, когато има много тежки предизвикателства, да поставяме в центъра този кръг от въпроси“, каза още той.

По думите му държавата трябва да има засилена, активна роля в икономиката, в социалната сфера – „не администрираща, а регулираща активна роля“.

„Смятаме, че актуализация на бюджета очевидно ще се наложи, но при липса на конкретен анализ стоим на позицията, че актуализацията трябва да бъде в рамките на 3-процентния бюджетен дефицит, както са европейските изисквания. Обсъждахме въпроси, свързани с КТБ – там бързо трябва да се решат въпросите на вложителите, да се предприемат съответните мерки за оздравяването на банката”, посочи Георги Първанов.

„Един от големите въпроси, по които дебатирахме, е развитието на българската енергетика. Моят внимателен прочит на това, което ГЕРБ предлага, е че отсъства хоризонт за развитието на нашата ядрена енергетика – удължаване на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” и оттам-нататък стои мораториумът, който би спрял всеки инвеститорски интерес. Няма отношение към проблема с „Уестингхаус”, а смятаме, че там трябва да има анализ и оценка. Трябва да има яснота в парламента за това какво следва след удължения цикъл на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, подчерта Първанов.

Той смята, че проектът „Южен поток” трябва да бъде продължен в съответствие с европейското законодателство.

„Увеличението на цените на тока трябва да бъде преосмислено”, каза още Първанов.

„Като млада партия и като партия с по-скоро ляв социален профил трудно бихме могли да подкрепим дясно-центристко правителство“, коментира бившият президент.

„Оставаме с впечатлението за немалко и трудно преодолими различия. Оттук-нататък никой от нас не може да каже, преди да анализираме, дали вървим към по-нататъшно сближаване, или късаме дотук”, заяви Първанов и добави, че АБВ ще играе ролята на социален коректив.