ГЕРБ и АБВ обсъждат съставянето на кабинет

С днешната среща приключва първият кръг от консултации

Продължват консултациите с партиите и коалициите, представени в 43-то Народно събрание за съставяне на правителство. Днес от 13 часа в зала „Запад“ на Народното събрание ще се проведат разговори с представители на партия АБВ. Срещите са инициирани от ГЕРБ и се провеждат от преговорния екип на партията в състав Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова.

С днешната среща приключва  първият кръг от консултации.
До момента бяха проведени срещи с БСП, ДПС, Реформаторския блок, „България без цензура“, Патриотичен фронт. „Атака“ не отидоха на срещата.

До момента съгласие за съставяне на правителство бе постигнато само с Патриотичен фронт.
С тях със сигурност ще има нови разговори. Очаква се идната седмица да започне вторият кръг консултации, вече в лидерски формат.
С Реформаторския блок вероятно също отново ще има разговори, тъй като позициите на ГЕРБ и реформаторите за управлението на страната до голяма степен съвпадат. И от двете страни заявяват готовност за продължаване на диалога.  Но не е изключено на преговорите да попречат вътрешните противоречия в Реформаторския блок.

БСП също заявяват готовност за нови разговори с ГЕРБ, но дори и да се стигне до такива, вероятността да се постигне договореност и съгласие е малка, тъй като ГЕРБ и БСП имат различия по повечето от приоритетите за развитието на страната.
С „Атака“ среща не се очаква, заради поведението демонстрирано вчера,  когато от „Атака“ не отидоха на първата среща с ГЕРБ.

От ГЕРБ обявиха, че с „България без цензура“  повече няма да се водят разговори.
С ДПС също. „Считаме, че създадената температура на политическа нетърпимост и несъгласие трябва да бъде надживяна. Затова ДПС да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения”, заяви Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ след разговорите.