Консултациите между ГЕРБ и АБВ може да продължат на експертно ниво

По 14 от 18 точки двете партии имат принципно съгласие

На фона на приликите и основните различия все пак има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да приближим позициите си. Това каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ след проведените консултации с АБВ. „Различията ни остават. Първият и най-сериозен въпрос е за това как виждаме ролята на държавата по принцип в едно следващо управление – дали трябва да засилим държавата и да увеличим нейното присъствие, или да ограничим ролята на държавата, но да засилим нейните регулативни и контролни функции”, посочи Бъчварова. „Имаме още две принципни различия – изграждането на нови ядрени мощности и мораториумът върху изграждане на Белене”. Третата тема на различие е данъчната политика”, добави тя.

По 14 от 18 точки имаме принципно съгласие, еднакво мнение, заяви Менда Стоянова .  „По тема енергетика също постигнахме съгласие , като възприемаме допълненията, които бяха направени от колегите – да бъде разкрита и действаща енергийна борса в България, за националните находища освен на природен гази нефт, така и от кафяви въглища и развитието на хидропотенциала чрез изграждане на допълнителни ВЕЦ”, добави Менда Стоянова.
Тя обясни, че има 4 теми, по които може да се каже, че има принципно съгласие, но има различия. 

„Темата здравеопазване – колегите държат постепенно увеличаване на бюджета за здравеопазване, но на въпроса откъде и как да бъде увеличаван ще трябва да работим допълнително. Има различия и по пенсионната реформа”, каза тя.
„Трябва да се направят промени в Изборния кодекс, които да премахнат недостатъците, които той показа. „За” сме задължителното гласуване. Мажоритарният елемент следва да се развива чрез преференцията, а колегите държат половината да се избират по този начин, а другите – да са пропорционални листи”, заяви Менда Стоянова.