Има опит да се заметат следите на много действия около КТБ

Имат ли в КТБ големи депозити лица, заемащи високи политически и държавни длъжности, пита Янаки Стоилов

Да се прави закон и да се гласуват милиарди левове преди да е ясна пълната картина, това ми изглежда като опит отново да бъдат заметени следите на много действия и то не за последните месеци, а за редица години назад. Това коментира в предаването „Здравей България“ на Нова телевизия депутатът от "Коалиция за България” Янаки Стоилов във връзка с предложението да бъдат гарантирани депозитите над 100 000 евро в КТБ.

"Ние не трябва да окуражаваме подобни действия в бъдеще. В това отношение всички органи трябва да действат и едва когато тази информация бъде представена на парламента, той може да избира вариантите”, допълни Стоилов.

Той отправи редица въпроси към ръководството на БНБ и по думите му, след като им бъде отговорено, може да се продължи с дискусията. Част от тях са дали са взимани кредити от свързани лица в КТБ и има ли депозити в голям размер на лица, които заемат високи политически и държавни длъжности.

"Ние от началото казахме, че ще подкрепим усилията на БНБ и правителството в посока на финансовата стабилност. В никакъв случай в този си вид промените в Наказателния кодекс няма как да влязат в сила. Предложените текстове са нескопосани. Двойственото и несигурно поведение на управителя на БНБ води до това, което се случва в момента”, заяви от своя страна Димитър Главчев от ГЕРБ.
 "Идеята беше да се постигне психологически ефект, за да бъде стабилизирана финансовата система. Смятаме, че с гласуване на първо четене това бе постигнато. Оттам нататък трябва да има много сериозни промени в тези текстове”, допълни той.

В тази връзка Янаки Стоилов каза, че социалистите имат готовност да променят текстовете по начин, по който те да имат необходимата юридическа издържаност и дори да ги допълнят със санкции за длъжностни лица, които не предоставят необходимата информация.
От ГЕРБ продължават да искат оставката на шефа на БНБ Иван Искров.