Няма конфликт между мен и Костов заради КТБ

Лидерът на ДСБ обясни и причините за депозита на партията в КТБ

48 000 лв. са партийните пари на ДСБ, които са на депозит в КТБ. В пространството се появи естественият въпрос „защо?”, при положение, че лидерът на партията – Радан Кънев, е един от най-големите критици на банката и цялата ситуация около нея.
 
„Ние трябва да стартираме на чисто и в такава ситуация цялата информация трябва да бъде на масата. Знам, че дължа отговорите за това. ДСБ е партия, която още от създаването си, с цел избягване на корупционни практики, най-вече при даренията, има много строго уставно  разделение на финансовата и политическата власт. Ние имаме фигурата на националния ковчежник, който се занимава с всички финансови въпроси и е бил упълномощен за разплащания, инвестиция на партийни средства, приема дарения. След като станах председател на партията, започнах инвентаризация на наличностите и тогава установих наличието на много отдавнашен депозит на партията в КТБ, като след това ръководството взе решение парите да бъдат изразходени, а депозитът - закрит, защото ние непрекъснато критикувахме практики, свързани с тази банка”, обясни за „Здравей, България” лидерът на ДСБ Радан Кънев.
 
Той отрече този факт да обяснява, че предшественикът му Иван Костов е бил свързан с мафията и подчерта, че между тях двамата няма конфликт по оста КТБ.   
 
Радан Кънев направи публично извинение, че много бавно е било реагирано на факта за депозита на партията в банката, както и че твърде късно е снел доверието си от предишния ковчежник.
 
„ДСБ има нов ковчежник, който отговаря за парите на партията”, подчерта Кънев.   
 
Относно актуалния въпрос дали би гарантирал и депозитите над 100 000 евро в КТБ, Радан Кънев отговори отрицателно:
 
„Не може това се прави с бюджета и с парите на данъкоплатците. Интересът към депозитите като депозитите като такива е нездрав. Защо тези пари да ги покрие данъкоплатецът? Да ги покрие длъжникът”.
 
Според Радан Кънев въпросът не се състои в това кой има пари в банката, а кой й дължи пари и заяви категорично:
 
„Големият проблем е в кредитите. Те люлеят банката и държавата и оттам най-вероятно се разплита системата на мръсните пари. Българската държава не трябва да тръгва след депозитите, а след кредитите”.
 
Радан Кънев заяви, че ДСБ не вярва на българската прокуратура в този й вид и затова партията настоява целият процес по преследването на тези кредити, за които смятат, че са в ръцете на мафията, да бъде проведен под контрола на Европейската централна банка с ангажиране на европейски консултанти на прокуратурата, които да контролират процеса, и на чужди фирми за проследяване на мръсни пари.
 
„Това не е борба срещу мафията с кожени сетрета и с големи приказки. Това е борба срещу мафията с писалка и компютър и така ще бъде спечелена”, заключи Радан Кънев.

 

Вижте още Радане, кажи за Костов!