Прокуратурата: Милионите от КТБ не са изнасяни с чували

Присвояването е станало в период от три години и е прикрито с неверни документи

От прокуратурата официално съобщиха, че според разследването няма данни 206-те милиона лева, за които по-рано беше обявено, че липсват от трезора на КТБ, да са изнасяни с чували в последните седмици. Според обвинителите и разследващите по-скоро става въпрос за присвояване на сумата в период от три години и създаване на неистински документи, за да се прикрие това присвояване.

Обвинителите поддържат станалата известна в публичното пространство теза, че става въпрос за присвояване на въпросната сума през периода от края на 2011-а година до 20-и юни 2014-а. В съобщението се казва още, че това се подкрепя от множество свидетелски показания, заключения на графологични експертизи и данни от информационната система на банката. Съобразно тежестта на наличните доказателства, прокуратурата е възприела именно тази версия - за извършено длъжностно присвояване през продължителен период от време. От обвинението са категорични, че на 19-и юни 2014-а година теглене на пари в брой не е извършено, съставени са документи с невярно съдържание и неистински документи и са извършвани счетоводни операции с цел прикриване пред квесторите на липса в главната каса, трезора, на КТБ АД на суми в посочения размер, а именно 205 887 223 лв.

Доказателствата сочат, че са на лице множество случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главната каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване. Резултатът от тези действия е натрупването на липсата, а протоколът-разписка от 19-и юни 2014-а година е бил съставен именно, за да прикрие пред квесторите липсата на парите в трезора на банката, се допълва още в съобщението на държавното обвинение.