Разкриват стотици хиляди нови работни места във Великобритания

5 милиарда британски паунда ще влязат в икономиката на страната от еврофондове

Британското правителство обяви, че ще използва милиарди лири-стерлинг, получени от Европейския съюз, за да насърчи бизнеса и да разкрие стотици хиляди работни места в Северна Англия. Новите планове за това как ще бъдат изразходвани еврофондовете ще бъдат обявени официално в понеделник от премиера Дейвид Камерън, съобщава БНР.


Икономическият съветник на правителството, бившият вицепремиер Майкъл Хезълтайн, описва подробно в статия в "Съндей телеграф" как точно властите се готвят да използват парите, отпуснати от Брюксел.


5 милиарда британски паунда ще бъдат разпределени между компании, общински съвети и университети, като е предвидено и по-нататъшно финансиране от по 2 милиарда паунда на година. Средствата ще бъдат вложени в строежа на нови жилища, шосета и железопътни връзки, както и в образователни проекти.


Лорд Хезълтайн пише, че 39 региона на Англия са били поканени да разработят стратегии за икономически растеж, които са залегнали в основата на плана за усвояване на еврофондовете. Те трябва да дадат тласък на местната икономика в Северна Англия, където доходите на населението са по-ниски от богатата югоизточна част на страната и Лондон и да помогнат за разкриване на стотици хиляди нови работни места.


Преди дни анализаторите от консултантската компания "Прайс Уотърхауз Купърс" предрекоха, че до 2020-а година Обединеното кралство ще бъде втората по сила икономика в Европа след Германия. В доклада обаче се посочва, че страната изостава в области като образованието и инвестициите и допуска твърде голямо неравенство в доходите на населението.