Великобритания може да излезе от ЕС?

Великобритания е против назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК

Страстите след евровота започват да утихват, но в сърцето на Стария континент се заформя нова битка – лидерите на страните членки на съюза трябва да изгладят различията си за политическата фигура, която ще застане начело на Европейската комисия, съобщава БНТ.

Разногласия не липсват. Дейвид Камерън заплашва с излизане на Великобритания от Европейския съюз, ако Жан-Клод Юнкер стане председател на Европейската комисия. Това пише в най-новия си брой германското списание “Шпигел”, цитирано от медията.

По време на неофициалната среща на върха на Европейския съюз по-рано тази седмица Дейвид Камерън е заявил, че назначаването на Жан-Клод Юнкер може да дестабилизира британското правителство и да ускори плановете за референдум за членството на кралството в съюза. В разговор с германския канцлер Ангела Меркел, Камерън е заявил, че една политическа фигура от 80-те няма да може да разреши проблемите на съюза през следващите 5 години.

От Даунинг стрийт номер 10 няма официално становище, но не е тайна, че Великобритания е против назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Бившият премиер на Люксембург е кандидат за поста на Европейската народна партия, която спечели изборите за Европарламент на 25 май.

За първи път най-високият пост в комисията се определя директно от европейските гласоподаватели и той се полага на кандидатът на партията, спечели най-много евродепутатски места.

Публикацията в ”Шпигел” идва само ден, след като Германия изрази твърда подкрепа за назначаването на Жан-Клод Юнкер, който е твърд защитник на засилване на евроинтеграцията. Освен Дейвид Камерън против кандидатурата на Юнкер са още лидерите на Швеция Фредрик Райнфелдт и на Унгария Виктор Орбан.