Скандал във Великобритания заради премахнати линкове на медии от Google

Скандалът се разрази след като "Гугъл" започна да премахва линкове към статии на различни медии

Интернет гигантът „Гугъл” беше обвинен, че неправилно интерпретира решение на Европейския съд, което позволява да бъдат заличавани линкове към статии, за които има оплаквания, предава БНР. През май съдът постанови, че частни лица имат правото да поискат да бъдат "забравяни" в онлайн материали, които съдържат стара или невярна информация за тях.

Действията на „Гугъл” предизвикаха скандал във Великобритания, след като медии като Би Би Си, „Гардиън” и „Дейли мейл” възроптаха, че интернет търсачката е започнала да премахва линкове към важни техни статии.

Оплакванията принудиха Брюксел да вземе страна. Райън Хийт, говорител на вицепрезидентката на Европейската комисия Нели Круз, заяви, че решението на „Гугъл” да заличи репортаж от икономическия наблюдател на Би Би Си Робърт Пестън не е било добра преценка. В материала се говори за бившия шеф на американската инвестиционна банка „Мерил Линч” Стан О’Нийл, който е сред хората, обвинени в предизвикване на глобалната финансова криза.

Хийт посочи, че не вижда „законен обществен интерес” зад действията на „Гугъл” и добави, че решението на Европейския съд не трябва да позволява на отделни личности да се опитват да „поправят своя живот чрез фотошоп”.

„Вероятно в „Гугъл” са решили, че просто им излиза по-евтино да кажат „да” на всички искания за премахване на статии,” каза Райън Хийт, цитиран от медията.

От интернет компанията категорично отхвърлиха обвиненията, че не разбират правилно съдебната разпоредба.

Британски правозащитни организации обаче предупредиха, че решението може лесно да прерасне в цензура, като посочиха, че са били изтрити връзки не само към статии за банкера от „Мерил Линч”, но и към публикации за певицата Кели Озбърн и за футболен съдия, който е излъгал относно скандално решение за дузпа.

Би Би Си съобщава, че „Гугъл” в момента разглежда по хиляда молби на ден от хора, които са недоволни от писаното за тях в интернет.

Решението на Европейския съд важи само за европейски уебсайтове. Това означава, че забранените статии са достъпни, ако се търсят от други части на света.