Китай налива 30 млрд. долара в икономиката на Великобритания

Китай има нужда от Великобритания също толкова колкото Великобритания има нужда от Китай е мнението на Къцян

Китайски инвестиции на стойност 30 милиарда ще подпомогнат икономиката на Великобритания. Това стана ясно при посещението на китайския премиер Ли Къцян в Обединеното кралство.


Очаква се по време на визитата да бъдат подписани сделки за милиарди с “Бритиш Петролеум” и “Шел” за доставка на газ за Китай, съобщава "24 часа".


Според Къцян Китай има нужда от Великобритания също толкова колкото Великобритания има нужда от Китай. Споразуменията се очаква да подпомогнат отрасли като енергетика, финанси и образование. Ще бъдат предоставени средства за технологии в ядрения сектор на Великобритания, както и за скоростна влакова мрежа. След нейното построяване Северна Англия трябва да се свързва с Лондон.


По време на визитата си китайският премиер е придружаван от около 200 големи китайски бизнесмени. Сред тях са ръководителите на някои от най-големите банки в Китай.


След срещата си с британския премиер Дейвид Камерън Ли Къцян се срещна и с кралица Елизабет. Това е първо посещение на китайски премиер във Великобритания от 2011 г.