Президентът свиква КСНС днес

Очаква се на „Дондуков“ 2 партийните лидери да се договорят кога да се проведе предсрочният вот

Президентът Росен Плевнелиев свиква Консултативния съвет за национална сигурност, за да договори мерки за излизане от политическата криза.

Президентът насрочи заседанието с аргумента, че не може да приеме политическите лидери да се замерват с дати за предсрочни избори през медиите в опит парламентарните партии да постигнат съгласие помежду си в сложната политическа обстановка. Очаква се на „Дондуков“ 2 партийните лидери да се договорят кога да се проведе предсрочният вот. До посочване на конкретна дата обаче може и да не се стигне заради различията между партиите.

От ГЕРБ смятат, че краят на септември е най-подходящото време за провеждане на парламентарните избори. Първоначалните предпочитания на ДПС бяха избори до края на годината – в края на ноември или на 7-и декември. От „Атака“ поискаха незабавни избори на 20-и юли. Вотът да е до края на следващия месец предложи лидерът на БСП Сергей Станишев, с чийто мандат управлява правителството на Пламен Орешарски.

Преди да бъде насрочена дата за предсрочния вот обаче трябва да е ясно кога правителството ще подаде оставка. Управляващи и опозиция очакват отговор на този въпрос на заседанието на „Дондуков“ 2.

Освен общоприемлива дата за предсрочни избори, президентът очаква от Консултативния съвет:

Да имаме съгласие за процедура за избор на еврокомисар за България. Да имаме съгласие за важни реформи, които не ни чакат, и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани – тук визирам „Южен поток“, спрените еврофондове по две оперативни програми, имаме да решаваме въпроса с бюджета – кой и кога ще го прави. Имаме също така да решаваме и темата с национално отговорни реформи, които не ни чакат и не се интересуват от това кой кога ще прави избори, визирам пенсионна реформа, реформа в сектор „Здравеопазване“, сектор „Енергетика“.