Президентът да свика КСНС заради събитията в Украйна

Ивайло Калфин: Липсата на единна позиция е голям минус за страната ни

Необходимо е свикването на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) по темата Украйна не само за подпомагане на изработването на позиция на страната ни, а и защото има развитие на ситуацията. Това каза за Радио „Фокус“ Ивайло Калфин, водач на листата на АБВ за предстоящите евроизбори.

Според Калфин, липсата на единна позиция на България, която да е институционално приета и подкрепена от министър-председателя Пламен Орешарски и външния министър Кристиян Вигенин, когато участват в дебати с ЕС, е голям минус за страната ни. „Това показва слаба, незаинтересована и подлежаща на натиск национална позиция“, отбеляза Калфин и допълни, че е изключително важно към момента България да заеме твърда позиция. Според него, съдържанието на позицията на страната ни трябва да е не само да подкрепи мирното решение на конфликта, а да предложи конкретни мерки, включително, ако е необходимо, с решение на Съвета за сигурност - изпращане на умиротворителни войски.

„Българските граждани навсякъде се интересуват живо от това което се случва в Украйна и имат ясно определено мнение и са доста критични към това, че държавата няма заявена позиция“, заяви Ивайло Калфин.