КСНС утре да договори оставката на правителството

Реформаторите очакват утре решение за дата за предсрочните избори

Очакваме от КСНС утре да договори оставката на правителството  „Орешарски” и с това да извади България от безтегловното състояние, в което се намира вече една година, заяви днес говорителят на РБ Радан Кънев. Според него, утрешният съвет при президента трябва да излезе и с решение за дата за предсрочните избори, за да внесе спокойствие в обществото.

Реформаторите очакват консултативният съвет да внесе готовност в държавните органи и за справяне с предстояща газова криза, във връзка с решението на Русия да намали доставките на газ през Украйна.

РБ настоява за широки консултации, надхвърлящи КСНС, за съставяне на критерии за издигане на успешна кандидатура на България за европейски комисар.  „Нужни са ясни критерии, за да може страната ни да кандидатства за важен ресор, а не както досега да получи периферна сфера”, беше категоричен лидерът от блока Божидар Лукарски.  Подобни широки консултации трябва да обсъдят и възможностите за съставяне на силен служебен кабинет, настоя още Лукарски. Според реформаторите най-важната задача на служебните министри ще бъде провеждането на честни избори и поради тази причина фигурите на вътрешния министър и неговите заместници, трябва да бъдат предварително обсъдени с политическите сили и да бъдат решени с консенсус.

Служебното правителство трябва да спре и подготвяната в момента ударна приватизация в пул Енергетика, поискаха още реформаторите. Според тях новият енергиен министър трябва да има смелостта и силата да се справи с енергийната мафия и да извади информацията, която днешните управляващи крият за Южен поток. Стойността на този проект е ¼ от държавния бюджет на страната ни,  обяви Трайчо Трайков, а премиерът Орешарски  си е позволил да превърне отговарянето  на въпросите за финансирането му във фарс. „Не бяха дадени никакви отговори за 4 милиарда евро, но не бяха поставени и въпроси”, така Трайков коментира разискванията в НС в рамките на  парламентарния контрол, миналия петък.