Президентът свиква КСНС за дата на предсрочните избори

"Южен поток", Бюджет 2015 и процедура по излъчването на български еврокомисар ще бъдат обсъдени още на срещата

Президентът Росен Плевнелиев обяви днес, че възнамерява да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) следващия вторник, на който лидерите на политическите партии да излъчат дата за предстоящите предсочни избори. Това обяви лично държавният глава пред журналисти в Банкя.

Датата за избори, категоричен е Плевнелиев, не трябва да се обявява чрез медиите, а да се обсъди най-отговорно между всички политически лидери. "КСНС е мястото, където всеки един от политическите лидери ще може да каже своите аргументи. Надявам се като резултат от този Консултативен съвет да имаме първо дата за избори, която е работеща както за политическите лидери, така и за гражданите", посочи държавният глава.

Той подчерта, че е в постоянен диалог с партийните водачи, а постигането на консенсус за датата на новите избори в рамките на предстоящата среща с тях би било израз на "отговорно отношение и демократичен подход от българския политически елит към политическата и парламентарна криза".

Целта на Консултативния съвет е постигането на съгласие по най-важните проблеми на страната във вътрешнополитически план. Ето защо на него ще бъдат обсъдени още належащи казуси като проекта "Южен поток" и изготвянето на Бюджет 2015. Президентът предвижда и в рамките на съвета да се определи процедура за излъчването на български еврокомисар.