Парламентът обсъжда петия вот на недоверие към кабинета Орешарски

Сергей Станишев обяви, че кабинетът ще подаде оставка след гласуването на вота на недоверие

Очаква се в Народното събрание да бъдат проведени дебатите по внесения от ГЕРБ пети вот на недоверие към кабинета Орешарски.

Атаката срещу правителството е заради провал във фискалната политика. ГЕРБ внесоха 5-ия вот срещу кабинета с мотива, че се наблюдава трайна тенденция към влошаване на приходите и увеличаване на разходите. Политиката на правителството е довела до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и до повишаване на дефицита, близо до максимално позволените от закона нива.

На председателския съвет тази сутрин заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева се очаква да постави условия за оттегляне на вота, ако бъде отложено гласуването на състава на Сметната палата.

По време на Пленума на БСП, обаче лидерът на социалистите Сергей Станишев увери, че дебатите по вота на недоверие ще бъдат категорична защита на постигнатото от правителството във фискалната политика. Според него ГЕРБ нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на тях, нито на правителството. Точко затова този вот на недоверие трябва да бъде отхвърлен, смята Станишев и премиерът и министрите да защитят своето достойнство и свършената от тях работа.

Сергей Станишев обяви, че кабинетът ще подаде оставка след гласуването на вота на недоверие.

Очаква се и президентското искане за референдум за изборните правила да влезе в пленарна зала до края на седмицата.