Абсолютно невъзможно е да има избори през юли

Според проф. Константинов правилната дата за предсрочни избори е 12 октомври

„Абсолютно невъзможно е да има избори през юли. Това е казано и в Конституцията, и в Изборния кодекс, но явно те не се четат.” Така бившият шеф на "Информационно обслужване" професор Михаил Константинов коментира думите на лидера на БСП Сергей Станишев за предсрочни парламентарни избори дори в края на юли.

"Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни, обяснява професорът. „В него се включват консултациите с политическите сили, самата Конституция определя 60-дневен хоризонт. За 60 дни преди датата президентът издава указ, в който има две неща - назначаване на служебен кабинет и насрочване датата на изборите. Освен това президентът има възможност внимателно да обмисли своите действия. Сега е 10 юни, като добавим 90 дни, не се получава през юли да има избори", коментира проф. Константинов.

„По законова процедура след като едно правителство подаде оставка, то президентът връчва три мандата на партиите в парламента за съставяне на нов кабинет”, продължава Константинов. „Първият мандат е за най-голямата политическа сила, в случая ГЕРБ, вторият е за втората по големина - БСП, а третият - за една от останалите партии, по избор на президента, в случая ДПС или "Атака". Вторият и третият мандат се връчват само ако първият е отказан. Срокът да се вземе решение от дадена партия какво да прави с мандата е една седмица, но само когато става въпрос за първите две партии. При третия мандат няма краен срок за решение.”

Според проф. Константинов правилната дата за предсрочни избори е 12 октомври. "Септември е глупаво да се проведат предсрочните избори, защото цялата кампания трябва да е през лятото. Хайде да оставим българския народ да си почине малко от глупостите на българските политици", призова проф. Михаил Константинов.