Орешарски да подаде оставка утре

Жесток популизъм е идеята на Сергей Станишев за избори през юли

Жесток популизъм е идеята на Сергей Станишев за избори през юли. Това каза Цветан Цветанов, зам.-председателят на ГЕРБ минути, след като лидерът на БСП лансира своята идея на пленум на „Позитано”.

Според опозицията е невъзможно да се подготвят изборите в толкова кратък срок. Затова и най-логичната дата е 28 септември. Тя бе обсъждана вчера от евродепутатите и президента Росен Плевнелиев.

"Мининум 45 работни дни са нужни за важни неща около кампанията – тя официално трае 30 дни, още 15 са нужни за изработване и отпечатване на изборните книжа, за конституиране на районните избирателни комисии", обясни Цветанов.

Зам.-лидерът на ГЕРБ предложи правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка утре, за да може Росен Плевнелиев да проведе консултации с всички парламентарни сили.

По думите му те трябва „да се извъртят” с получаване и връщане на мандат за съставяне на ново правителство и едва след това държавният глава да назначи служебен кабинет.

Цветанов е категоричен, че месеците юли и август са абсолютно неудачни за избори, тъй като тече туристически сезон от една страна, от друга това е пикът на селскостопанската кампания и реално голяма част от избирателите имат други грижи.
Според него с лансирането на идеята за избори през юли, Сергей Станишев търси вътрешна причина в партията да не подаде оставка и да насочи погледа на своите към избори.