Асеновград остава без Спешна помощ

Отделението дължи 220 000 лева

Спешното отделение в Асеновград ще бъде затворено. Ръководството на общинската болница реши да закрие лечебното заведение, а причината са дълговете, които трупа всяка година, съобщава БиТиВи.

В отделението работят общо 5 лекари, които обслужват по 5000 пациенти годишно. В асеноградското спешно отделение отговарят за най-тежките случаи – кома, инфаркт, инсулт, хора, изпаднали в шок. Средно по 30 души на ден търсят помощ в кабинета.

До неприятното решение се стигна, след като отделението е задлъжняло с около 220 000 лева. Впечатление прави факта, че държавното финансиране към звеното е едва 25 000 лева годишно.


Вече фелдшерите ще поемат отговорността за пациентите в града, постъпили по спешност. Проблемът е, че те не разполагат с шокова зала и затова най-тежките случаи ще бъдат пренасочвани към Пловдив.


Пациентите са в стрес от предстоящото закриване. Спешното отделение в Асеновград може да бъде запазено само ако получи финансиране от държавата.


В същото време работещите в спешната помощ в София продължават протестните си действия. Те застават зад директора си д-р Георги Гелев и искат цялостна реформа в здравеопазването. Медиците отричат протестът им да е политически. Протестите продължават, беше категорична главната сестра Милена Димитрова, цитирана от БНР.


В понеделник представители ще отидат на срещата при министъра на здравеопазването.
От своя страна зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обяви пред Нова телевизия, че са поискали от Министерство на финансите 20 милиона, за да гарантират 20% увеличение на заплатите в спешната помощ в Бюджет 2015.