Дикме: Местан се държи като наркоман, който си е объркал хапчетата сутринта

Без разрешение на Доган не прави нищо

"Трябва да е ясно на всеки, че Местан без разрешение на Доган не прави нищо, още по-малко пък в политиката."  Това заяви пред Faktor.bg бившият земеделски министър от времето на Тройната коалиция Мехмед Дикме. "Ако му каже шефът, че не може да закуси, ще стои цял ден гладен, но това е този лидер", добави той иронично.

Дикме е едно от "старите кучета" в етническата партия и е добър познавач на закулисните й игри и течения. Той определи поведението на настоящия лидер на ДПС Лютви Местан като "шизофренично". "Вчера сутринта като чух, че говори за предсрочни избори, реших, че е взел двойна доза наркотик. Няколко часа по-късно обяви, че ДПС остават предвидим партньор и че няма място за предсрочни избори. Заставайки зад тази контра теза, вече изглеждаше на човек, който е осъзнал, че сутринта е объркал хапчетата и вместо наркотици е глътнал аспиринче", обоснова се бившият министър.

Според него може да се търси и друго обяснение за тази комична ситуация, в която ДПС изпадна – просто при първата позиция на Местан Доган е бил на повече уиски, а след това е изтрезнял и затова са обърнали политическата посока.

"Виждам, че сега надеждите и очакванията на обществото са големи за предсрочни избори. Единствената партия обаче, която в момента има интерес от избори, е БСП, но те никога няма да предприемат такъв ход. Те са в такъв шок, че и трезви анализи не могат да правят", анализира Мехмед Дикме.

"Намекът на ДПС за евентуални избори по-скоро е извиване на ръцете на партньора им и е насочен към предстоящия ремонт на кабинета. Искат да имат ключова рола и не БСП, а ДПС ще инициира промените в кабинета. Знае се, че на няколко министри са им казали да си стягат багажа – това се отнася за културния, земеделския, на здравеопазването и просветата. Целта е новите назначения и реформи да бъдат такива, че безпроблемно да гарантират захранването на обръчите на Доган", продължи той.

Държавата е в плачевно състояние, предстои взимането на нов външен дълг, няма приходи, никой няма интерес да вземе фалирала държава в началото на зимата, ще искат избори пролетта.

На този етап само истински граждански бунт може да свали и изгони тази власт. Нищо друго не е в състояние да ги мръдне, категоричен е Дикме.