Бъчварова: Местан предложи възможност да се излезе от ситуацията

От ДПС се отказват от трета квота в новата ЦИК, в полза на ГЕРБ

От ДПС заявиха, че се отказват от трета квота в новата Централна избирателна комисия в полза на ГЕРБ и ще подкрепят предложение на ГЕРБ за заместник-председател на комисията. Лютви Местан каза още, че ДПС няма да внесе промени в Изборния кодекс, за които настоя преди ден и с които трябваше да се реши "очевадната несправедливост спрямо ДПС, упражнена с указа на президента".

Не мисля, че има съществена промяна, освен трезва оценка на ситуацията, каза в интервю за Националното радио Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, в коментар на случилото се.

Бъчварова обясни: Това, което предложи г-н Местан е възможност да се излезе от ситуацията. Това по-скоро прави услуга на БСП, защото вади авторите на новия Изборен кодекс от нелепата ситуация да променят закона часове, след като са го създали. Очевидно формулата, по която се създава ЦИК и ръководството на ЦИК не е било добре обмислено. За да не се превърне това в политическа и институционална криза, такова решение е проява на разум и политическа зрелост. Не мисля, че това е жест, свързан с промяна на отношението към ГЕРБ. Благата вест е в това, че се излиза от нелепата ситуация. Не трябва да се чете този жест като стъпка към преструктуриране на политически отношения в парламента и е тъжно, че едно такова нормално действие се тълкува като изключително събитие. Това ни дава основание да си мислим колко далече сме стигнали в крайностите на противопоставянето.

Според Бъчварова все по-малко вероятно е да се промени изборния закон.

За работата на ЦИК е много важно ГЕРБ да получи полагащите мандати. Не за друго, а защото по този начин се възстановява картината в парламента. И ГЕРБ, със своите 6 позиции, има възможност да бъде коректив в ЦИК. Дали ДПС ще има 2 или 3 мандата, няма такова голямо значение, колкото ГЕРБ да има повече мандати и да има квота, която може да спира решения. По същество това е администретивен въпрос, но започна да става политически. Този сюжет показва, че Кодексът е правен с мисълта да се елиминира ГЕРБ от вземането на решения, свързани с изборите.